Bir hafta sonuna hem Selanik’i hem de İskeçe Karnavalını dolu dolu bir şekilde sıkıştırmak? Evet oldu bu. Hatta sabah Kavala’da kahvaltı ile Cumartesi tüm gün ve gece Selanik, akabinde Pazar tüm gün de İskeçe’de geçti. Hızlı bir tur!
Senede 1 kez Şubat ayının son Pazar günü yapılan geleneksel karnavalın hikayesi Meryem Ana’nın oğlu İsa’nın öldürüleceği ile ilgili dedikodulara dayanıyor. Meryem oğlunu ve diğer çocukları rengarek boyayarak onu öldürmek isteyen insanlardan koruma çabasına giriyor. 10 gün süresince İsa’yı yüzü boyalı şekilde sakladıktan sonra dedikoduların asılsız olduğunu öğrenince şükür orucu tutmaya başlıyor. Karnaval ve 10 günlük oruç, temiz Pazartesi ve sonrasın da Paskalyaya kadar dayanan, hayvansal gıdadan uzak yaşam ile Hıristiyanlarda bu geleneksel hale geliyor. Biliyorum iyi bir hikaye anlatıcısı değilim. Mazur görün.
Gelelim gezimize, Kavala ve Selanik her zaman olduğu gibi keyifli ve güzel iki şehir. Batı Trakya’da görmediğim kentlerden biriydi İskeçe. Karnaval bahanesi ile o da listed yanına çentik atılanlar arasına girdi. Karnaval nasıl mı? Rengarenk, coşkulu, neşeli, maaile, yeme içmeli, cıvıl cıvıl, eğlenceli. Özellikle çocuklar için çok çekici. Hepsinin yüzü gözü boyalı. Kimi superman kostümü ile, kimi prenses olmuş kimi ise ışın kılıcı elinde dünyayı değiştirme derdinde.
Biz kendimize biraz yüksek bir yer bulup kortejin geçeceği saati beklemeye başlıyoruz. Bol fotoğraf çekmek istiyoruz ancak çok kalabalık. Diğer yandan nereye baksak ayrı, güzel bir kare görünüyor. Rehberimiz hırsızlığa karşı uyardığı için çanta, telefon, fotoğraf makinesi hepsi birbirine bağlı vaziyette. Her sene karnavalın bir teması oluyormuş bu seneki ne bilin bakalım? Çok kolay herkesin ilk aklına gelen şey Yunanistan ekonomik krizi. Aynen o şekilde kortej arabaların üstündeki maketler ya Euro sembollü, ya da Yunanistan bayrağını çeşitli sirk hayvanı sembollerinin üstüne konumlandırarak “bizi bu hale getirdiniz işte!” diyor Yunan halkı. Haklılar ya da haksızlar. Gerçi tembelliklerini ve Avrupa Birliğinin şımarık çocuğu olduklarını yedi düvel biliyor ama olsun biz yine de seviyoruz Yunanı.
Fotoğraf meraklıları için biçilmiş kaftan İskeçe Karnavalı. Seneye planınıza alın derim. Şansımıza hava da çok güzeldi, ne üşüttü, ne ıslattı, keyifli bir kış günü yaşattı.
Dünyada da pek çok karnaval var merakla izlediğim. Herkesin bildiği Rio Karnavalı belki de çok kişinin hayalini süslüyor. Diğerlerine de hızlıca bakalım.
1. Santa Cruz de Tenerife (15-26 Şubat)
Santa Cruz’da Tenerife Venedik ve Rio Karnavalları yanında en iyilerden biri olarak anılıyor. Her yıl milyonlarca kişi bu sokak ve plaj partilerine katılmak için buraya hareket ediyor.
2. Cadiz- İspanya (16-26 Şubat)
On altıncı yüzyılın başından beri kutlanan en eski İspanyol karnavalı. Şehre en yakın havaalanı Seville havaalanı.
4. Las Palmas de Gran Canaria (3-21 Şubat)
5-Madrid – İspanya (17-22 Şubat)
Her geçen yıl daha da önemli hale geliyor. Kostüm yarışması en ilgi çekici etkinliklerden biri.
6- Venedik -İtalya(04-21 Şubat)
On birinci yüzyıldan kalma dünyanın en eski karnavallarından. Başlangıçta Karnavaval üç ay sürüyormuş. Maskeler ve kostümler herkesi eşit duruma getirmiş ve kısa bir süreliğine de olsa sınıf ayırımını ortadan kaldırmış.
7. Rio de Janeiro – Brezilya (17-21 Şubat)
İşte dünyanın en ünlü karnavalı. Efsanevi Brezilya Samba ruhu tüm şehiri kaplıyor.
8 .New Orleans Mardi Gras – Amerika (18-21 Şubat)
New Orleans karnavalı da buraya göç eden Fransızlardan miras kalmış. Bu karnavalın özelliği insanların kostümler giymesinden çok çıplak olarak sokaklarda dans etmeleri. İlginç olabilir.
9- Trinidad ve Tobago Karnavalı (16-20 Şubat)
Trinidad ve Tobago karnavalı insanların dünyayı nasıl birleştirebileceğinin en güzel örneği. Bu küçük ülkede Karnavalın tarihi 1785’e uzanıyor.
Dünyada farklı kültürleri anlamak, farklı eğlence anlayışlarına yaklaşmak için ideal etkinlikler. Uçak bileti ve oteli organize edip gitmemek için kimin ne bahanesi olabilir ki?