Hatırlarsanız, 21 Haziran 2014’te Viyana Turizm Derneği İstanbulluları İstanbul Bebek Parkında müzik, dans ve resim sanatlarının halka açık bir performansına davet etti. Üsküdar Karadeniz dans topluluğu ve Viyana devlet balesi sanatçıları dev bir kâğıt yüzey üzerinde dans ederek bir sanat eseri yarattı.
Bu performansın fikri, Viyana’da yaşayan Perulu sanatçı Luis Casanova Sorolla‘ya ait. Sorolla devlet operası dansçılarını, üzerine boya pigmentleri serpili bir kağıt zemin üzerinde dans ettirdi. Böylece dans hareketleri farklı grafik şekiller yaratmayı başardı. “Choreography Diagrams Signapura” adı verilen bu şekiller, farklı koreografilere göre çok özel, büyüleyici özellikler sergiledi.
Bebek Parkı’nda bu sanat performansı 21 Haziran 2014 günü büyük ve merkezi bir sahne üzerinde gerçekleştirildi – Hayran olduğum sanat şehri Viyana’nın Boğaz kıyısındaki İstanbul’a bir yaz başı selamı olarak: Klasik Viyana müziğinin ve geleneksel Türk müziğinin verdiği ilhamla toplam üç dev ebatta resim ortaya çıktı.
Saat 17.30‘da Viyana devlet balesinin dansçıları Johann Strauss’un dünyaca ünlü Tuna valsının ezgileriyle sahne üzerinde izlerini bırakırken, valsı Türkiye’den bir müzik topluluğu canlı olarak çaldı.
Saat 19.00′da ise Üsküdar Karadeniz dans topluluğu, Türkiye’nin geleneksel Karadeniz halk oyunlarıyla sahnenin üzerine eşsiz bir tablo oluşturdu.
Saat 20.30‘daki finalde ise Viyana devlet balesinin kadın dansçıları eşsiz bir tablo yaratacaklar: Viyanalı balerinler Luis Casanova Sorolla tarafından tasarlanan “simasimetric” klasik dans yorumunu Carlos Pino’nun bir bestesi eşliğinde sahneledi. Performansın ve bu sırada yaratılan resimlerin izleyiciler tarafından iyi görülebilmesi için, bu yaratıcılık etkinliği canlı olarak iki dev ekrandan naklen gösterildi. İzleyenlerin bedensel keyfi için de Viyana’nın geleneksel kahve üreticisi Julius Meinl parkta orijinal, enfes kokulu Viyana kahvesi ikram etti.